Bekerült a négy elcsatolt régió az orosz alkotmányba

Bekerült az Ukrajnától elcsatolt Zaporizzsja és Herszon megye, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság az orosz alkotmány szövegébe.

Az alaptörvény frissített szövegét, amely szerint az Oroszországi Föderáció közigazgatási egységeinek száma 89-re nőtt, csütörtökön tették közzé a hivatalos közlönyben.
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá a négy régió Oroszországhoz csatolásáról és az új egységek megalakulásáról szóló szövetségi alkotmányos törvényeket. A régiók annektálásáról rendelkező alkotmányos törvényeket, valamint az erről a velük megkötött szerződéseket az orosz parlament alsóháza hétfőn, a felsőháza pedig kedden szavazta meg egyhangúlag.
A csatlakozási népszavazásokat, amelyek hivatalos eredménye elsöprő támogatást mutatott, valamint a területek annektálását a külföldi államok közül csak Észak-Korea tekinti legálisnak. Az orosz hadsereg a területek egyike felett sem gyakorol teljes ellenőrzést.
Csütörtökön bejelentették az Oroszország és a négy régió közötti vámellenőrzés megszüntetését.
Esti közlés szerint bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai francia nagykövetet, és felhívták a figyelmét arra, hogy az Ukrajnába irányuló francia fegyverszállítás és az ukránoknak nyújtott kiképzési támogatás ellentmond Párizs nyilatkozatainak, amelyek szerint érdekelt a konfliktus rendezésében. A Donyecki Népköztársaság korábban többször jelezte, hogy az ukrán fegyveres erők 155 mm-es kaliberű francia CAESAR önjáró lövegekkel lövik a polgári infrastruktúrát a területén.