Orosz külügyi szóvivő: a pápa a Nyugatot hívta fel béketárgyalásokra

Ferenc pápa az ukrajnai békés rendezésről szólva a Nyugathoz fordult, amely Ukrajnát eszközként használja fel céljai eléréséhez – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva.

„Én ezt így látom: a pápa arra kéri a Nyugatot, hogy adja fel ambícióit és lássa be a hibáját” – mondta Zaharova a TASZSZ által ismertetett nyilatkozatban.
Rámutatott, hogy Oroszország soha nem blokkolta a tárgyalásokat Ukrajnával.
Véleménye szerint Ferenc pápa nem Kijevhez, hanem a Nyugathoz fordult a tárgyalások megkezdésére való felhívással.
A katolikus egyházfő RSI svájci televíziónak adott interjújában az ukrajnai rendezésről szóló tárgyalási folyamat megkezdésére szólított fel, nemzetközi közvetítők bevonásával.
„Úgy gondolom azonban, hogy az az erősebb, aki átlátja a helyzetet, a népre gondol, él benne a fehér zászló bátorsága és tárgyal” – jelentette ki a pápa, aki szerint a tárgyalásokat a nagyhatalmak segítségével kell lefolytatni.
Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban a pápa a „fehér zászló”, illetve a „vereséget szenved” kifejezést használta, igaz, a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét. A pápa szavainak nyilvánosságra kerülését követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő aláhúzta: az egyházfő nem megadásról, hanem tárgyalásról beszélt, a „fehér zászlót” pedig szimbolikusan használta.
Zaharova a Telegram-csatornáján hazugsággal vádolta meg Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert, aki azt üzente a pápának, hogy Ukrajnának csak egy zászlaja van, a kék-sárga és soha semmilyen más lobogót nem húz fel.
„Úgy hazudik, mintha levegőt venne… Még nem léptek be az EU-ba, de a zászlaját már mindenhová kiakasztották” – írta a szóvivő.
A RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva Zaharova reagált Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszternek arra a vasárnapi, Lengyelország NATO-tagságának 25. évfordulójával kapcsolatban tett kijelentésére is, miszerint hogy már több NATO-ország küldött katonákat Ukrajnába. Sikorski hozzátette azt is, hogy „egyes politikusokkal ellentétben” ő nem fogja nyilvánosságra hozni, hogy mely államok tették ezt.
„Tovább titkolni ezt nem is tudták volna” –  hangoztatta a szóvivő a hírügynökségnek.
„Nincs értelme tovább hazudni” – mondta Zaharova ugyanezzel a Sikorski-nyilatkozattal kapcsolatban az Izvesztija című lapnak.