Gulyás Gergely: nemzethez tartozni és európainak lenni vitán felüli érték

Olyan Európáért küzd a magyar kormány, ahol nemzethez tartozni és európainak lenni vitán felül álló érték – hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Martonyi János korábbi külügyminiszter 80. születésnapja alkalmából, a jelenlétében rendezett ünnepi konferencián.

A Habsburg Ottó Alapítvány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézete eseményén a tárcavezető kiemelte: Martonyi János rendkívül gazdag életútra tekinthet vissza, amelynek során többször rávilágított a kettős identitás fontosságára. Vagyis arra, hogy „önmagában európaiként” nem lehet gondolkodni, csak úgy, hogy közben valaki „magyar, lengyel, francia vagy éppen osztrák” – vélekedett.
Gulyás Gergely úgy fogalmazott: ha fejlődő, polgári Magyarországot és normális Európát akarunk, akkor mindazt használni érdemes, amit Martonyi János mondott és leírt.
„Martonyi János politikai életútjának esszenciája gazdagít mindannyiunkat, tudására, tapasztalataira ezután is szükség lesz” – jegyezte meg.
Hangsúlyozta azt is, hogy Martonyi János külügyminiszteri szolgálatának idején „vitán felül állt a jog tisztelete”. Azt mondta, Martonyi ahhoz a generációhoz tartozott, amelyiknek a jog még nem a „politikai akaratképzés eszközét” jelentette, hanem olyan értékeket hordozott, amelyekre a politikának tekintettel kell lennie. Ma pedig éppen a jog tiszteletének hiányától szenved leginkább Európa, ez veszélyezteti az együttműködés korábbi kereteit – tette hozzá a miniszter.
Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy Martonyi szerepvállalása nélkül a külpolitikában és a belpolitikában is „egész máshogy történt volna minden”.
Szavai szerint Martonyi Jánosnak volt a legnagyobb szerepe abban, hogy Magyarország az európai integráció és a transzatlanti biztonsági védelmi szövetség irányába mozdult el, illetve hogy ezt a folyamatot a magyar jobboldal „korábbi állami vezetői tapasztalat nélkül is” hitelesen tudta képviselni.
Gulyás Gergely rámutatott: Martonyi János mindig azt képviselte, hogy a posztkommunista alternatíva mellett „kell, hogy legyen egy hiteles, polgári alternatíva is”.
Martonyi János a zárszavában azt hangsúlyozta: a nemzeti közösséghez tartozás „az életünk legfontosabb dimenziója, ami tökéletesen megfér az európai gondolkodással”.
„Továbbra is dolgozzunk, maradjunk együtt ebben a közösségben és más közösségekben” – mondta a korábbi miniszter.
Martonyi János megköszönte a konferencia szervezését, az előadóknak pedig az őt méltató, elismerő szavakat. Megjegyezte: nem számított rá, hogy ilyen „tartalmas, komoly, mélyenszántó előadások” lesznek a rendezvényen.
„A legtöbb elhangzott gondolattal egyetértek” – mondta, hozzátéve: a mostani alkalom elsősorban a köszöneté.