Menczer Tamás: Európában és az euroatlanti világban továbbra is a háborúpártiak vannak többségben

Európában és az euroatlanti világban a helyzet változatlan, továbbra is a háborúpártiak vannak óriási többségben, akik folyamatosan a különböző fegyverszállításokat sürgetik – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás kiemelte: ez hosszú ideje így van, de a béke nem jött el. Ha a fegyverszállítások és tíz szankciós csomag nem hozta el a békét, talán érdemes lenne máson gondolkodni – jegyezte meg.
Hozzátette: békepárti hangja Európában csak Magyarországnak és a Szentatyának van. “Jó társaságban vagyunk, csak kevesen” – fogalmazott.
Globálisan kitekintve a békepártiak vannak többségben, tehát nem szabad, hogy ez az “euroatlanti buborék” félrevezessen bennünket – értékelt, megerősítve: Magyarország az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalásokat támogatja.
A 11. szankciós csomag kapcsán jelezte, Magyarországon hosszú ideje nagy a nyomás, hogy lépjen be a háborúpárti táborba, és a szankciók támogatóinak sorába, de mindig kitartottak a békepárti álláspont mellett és a szankciós politikát sem támogatják. Vannak vörös vonalak, például az energiaellátás és energiabiztonság megőrzése – hangsúlyozta az államtitkár.
Sajnálatosnak nevezte, hogy a kormány belföldről nem kap támogatást, a baloldal támogatja a szankciókat, például elzárná az orosz gázt.
Molnár Csaba, a DK európai parlamenti képviselőjének szavairól, miszerint hazafias kötelessége, hogy az EU-s pénzek ne érkezzenek meg Magyarországra, azt mondta: ezt nagyon sajnálja, nagyon örülne egy olyan baloldalnak, ellenzéknek, amelynek képviselői az országért dolgoznak és nem az ország ellen. Számunkra az a hazafias kötelesség, hogy az országért dolgozzunk, és ne az ország ellen, ez a különbség a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal és a kormány között. Az az ország érdeke, hogy azok a pénzek, amelyek járnak Magyarországnak, megérkezzenek – jelentette ki Menczer Tamás, aki szerint jó lenne, ha a baloldal ennek hazahozatalát nem gátolná.
A szudáni mentőakcióval összefüggésben elmondta, a helyzet a – polgárháborúba süllyedt – afrikai országban jelen pillanatban rendkívül súlyos. Ilyenkor az a gyakorlat, hogy felveszik a kapcsolatot a régiós országokkal és egyéb partnerekkel. A mentés során most is együtt dolgoztak az ENSZ-el, Törökországgal, Svédországgal, Franciaországgal. Felvették a kapcsolatot azokkal a magyarokkal, akikről tudták, hogy a válság sújtotta országban vagy régióban vannak. A Magyar Honvédség is részt vett egy evakuációs repülőgéppel a műveletben, összesen 29 magyar állampolgárt menekítettek ki. A jelzett repülővel 32 embert hoztak el, köztük hét magyart és számos egyéb ország állampolgárát – ismertette Menczer Tamás.