Fülöp Attila: egyre több a nevelőszülő Magyarországon

A Befogadlak elnevezésű programnak is köszönhetően folyamatosan nő és csaknem 5800-ra emelkedett a nevelőszülők száma Magyarországon – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn egy nevelőszülői családlátogatáson a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Barabáson.

Fülöp Attila a magyar-ukrán határ mellett fekvő községben arról beszélt, hogy a kabinet továbbra is fontosnak tartja a nevelőszülői hálózat erősítését, de emellett legalább ilyen lényeges, hogy a gyermekvédelmi rendszerből kikerülők megtalálják és megállják a helyüket az életben.
Hangsúlyozta, a jelenleg gyermekvédelmi oltalom alatt álló 23 ezer gyerek több mint kétharmada él nevelőszülőknél, a rendszerben dolgozók feladata azonban nemcsak a gyerekek gondozása, hanem későbbi boldogulásuk segítése is.
„Ezért indítottuk el” többek között a Honvédelmi Minisztériummal és a Honvédelmi Sportszövetséggel közös a Vértezd fel magad! című programot, amely a sporton keresztül a honvédelmi életpályát mutatja be, ezzel együtt pedig lehetőséget és célt ad ezeknek a gyerekeknek – jelezte Fülöp Attila.
Hozzátette, ilyen együttműködés van például a Stílusos Vidéki Éttermiség (Svét) Egyesülettel is: a Mosolyt fakaszt nevű országos program segítségével a gyerekek éttermekbe látogathatnak el, ahol megismerkedhetnek a gasztronómiával és a vendéglátással, az ott szerzett tapasztalataikat később akár a vendéglátásban való elhelyezkedésnél hasznosíthatják.
A két nagyobb családnál tett látogatáson részt vett Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Hasulyó Szabolcs, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirendeltségének igazgatója is.