Lőrinczi Zoltán: erőt kell meríteni a múltból

A magyarságnak erőt kell merítenie múltjából – erről beszélt Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Magyarország elmúlt száz évéről szóló konferencián, Budapesten, hétfőn.

Nem cél a múlt felhánytorgatása, de meg kell vizsgálni, hogy az elmúlt száz esztendőben mi volt az, amiből a magyarság erőt meríthet, hogy még sok száz év múlva is itt élhessünk – mondta a politikus.
Száz éve, hogy a nemzet testének egyes darabjai más országokhoz kerültek, eljött a szintézis ideje. Meg kell vizsgálni, mi történt lelki, morális, kulturális vonatkozásban – mondta Lőrinczi Zoltán.
Az Emmi Nemzetközi Ügyekért Felelős Államtitkársága által szervezett „100 év magány – vége? Magyarország az elmúlt évszázadban” című konferencián a külföldi diplomáciai kar tagjai hallgathatnak előadásokat többek között a társadalmi átrendeződésekről, államépítésről, Kárpát-medencei magyar nemzeti összetartozás gondolatának alakulásáról és politikai események okozta transzgenerációs sérülésekről történészektól, íróktól, pszichiáterektől a Magyar Nemzeti Múzeum épületében.