PM-helyettes államtitkár: Magyarország az év végére visszatérhet a növekedési pályára

Magyarország az év végére visszatérhet a növekedési pályára, és e gazdasági bővülés a következő évben is fennmarad – mondta a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) Visegrádon tartott konferenciáján szerdán.

Szőcs Gábor hangsúlyozta: arra számítanak, hogy az idei harmadik negyedévben már visszatérhet a növekedés, ami a negyedik negyedévben egyértelműen felgyorsul majd. Az idei, stagnálás körüli éves növekedés után jövőre nagyjából 4 százalékos gazdasági bővülés várható – tette hozzá.
Szőcs Gábor úgy vélte, hogy kifejezetten kedvezőek a kilátások. A gazdaság stabil alapokon áll, a beruházási ráta a legmagasabb az EU-ban, a külföldi beáramló tőke évről évre rekordokat dönt – az idei kifejezetten erős év lehet -, a foglalkoztatottság magas, a munkanélküliség minimálisan csökken, az export vélhetően rekordot dönt év végére, az infláció egyszámjegyűre csökken, tehát a fogyasztás valószínűleg fokozatosan beindul majd, és a javuló folyó fizetési mérleg is bizakodásra ad okot – sorolta.     A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy az elhúzódó háború és az energiaválság ellenére a kormány szeretné folytatni az államháztartási hiány csökkentését. Azt mondta: jövőre ragaszkodnak a 2,9 százalékos hiányhoz, viszont a családtámogatási rendszer, a rezsivédelem és a nyugdíjak reálértékének megőrzése fontos kormányzati cél marad. A másik szintén fontos kötelezettség az államadósság csökkentése. Felidézte: a 2008-2009-es pénzügyi válságot követően volt a csúcs, utána az államadósság dinamikusan csökkent, majd a Covid-válság következtében volt egy jelentősebb ugrás, amit azóta évről évre sikerült csökkenteni, és az idei évben várhatóan 70 százalék alá esik. „A következő évek egyértelmű célja, hogy az államadósságot tovább tudjuk mérsékelni” – hangsúlyozta, hozzátéve: az államadósság már most is nagyjából 10 százalékkal alacsonyabb, mint az EU átlaga.